MOL csapat Kenu Blog

Vécsi Viktor: Pár perc alatt ítélik meg az egész éves munkánkat

2014.04.16. 09:44 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

attila_ötös.jpgVajda Attila az utolsó hetét kezdte el a portugáliai edzőtáborban. Az olimpiai bajnok kenus számára ez már a sokadik felkészülés volt a NELO hajógyártó központjában, de mint edzője Vécsi Viktor elmondta, ilyen jól sikerült edzőtáboruk még nem volt.

„Ez persze nem azt jelenti, hogy nagyokat buliztunk, hiszen kőkemény melót jelent egy ilyen edzőtáborozás. Mindketten tisztában vagyunk vele, most kell megdolgozni azért, hogy a nyáron a válogatókon, a Világkupa versenyeken, és elsősorban az Európa-bajnokságon és a vb-n jöjjenek a várt eredmények” – mondta Vécsi, aki hosszú évek óta felel Attila szakmai munkájáért.

„Tavaly se volt végig rock and roll a felkészülés, mégis az eredmények tükrében úgy érzem jól sikerült, jó munkát végeztünk” – utalt a 2013-as világbajnoki győzelemre Vécsi, aki elárulta, korábban többször is beszélgettek már róla, milyen érdekes sportág az övék, hiszen egész évben embertelen munkát végeznek, mégis a munkájuk eredményessége pár perc alatt az egekbe emelheti őket, de ugyanúgy a sárba is tiporhatja.

„Az egész éves munkánkat, mondjuk az 1000 méteres döntő során négy perc alatt ítélik meg. Ez ötszáz méteren két perc vagy 200-on 40 másodperc. Ugyanakkor hiába gürizel egész évben, ha azt a pár percet elrontod, annak nagyon komoly következményei vannak. Ebben a sportágban nem guríthatunk még egyszer” – mondta a kiváló szakember.

Tisztában vannak vele, ha a versenyző indiszponált abban a négy percben, akkor annak minden következményét viselni kell. Ezt példákkal is alátámasztotta, hiszen Attila 2009-ben friss olimpiai bajnokként a brandenburgi Európa-bajnokságon első lett, a kanadai világbajnokságon viszont csak nyolcadik. Vécsi még jól emlékszik, sokan elkezdték őket temetni, miként tették azt a 2012-es olimpia után is. Utóbbira a tavalyi duisburgi vb-győzelemmel frappáns választ adtak.

„Attilát elég jól ismerem, miként ő is engem. Ez a munkánk során sokszor segít, de sokszor nem. Mindennap kétszer találkozunk, néha többet vagyunk együtt, mint a családunkkal. Mégis, bármennyire is kedveljük egymást, mindennap kétszer úgy és addig kell edzeni, hogy fájjon” – mondta a hosszú évek óta tartó közös munka előnyeiről illetve hátrányáról.

Vécsi sokszor felteszi magának a kérdést, hogy Attila nem rokona nem barátja, mégis miért tölt vele több időt, mint bárki mással? „Mondhatni amolyan testvéri viszony a miénk. Szinte pontosan tíz év van köztünk, és biztos, hogy mind a ketten viszünk majd rossz emlékeket, és sokkal több jó emléket is, de furcsa lesz, ha majd „kilép” az életemből” – összegezte a kapcsolatukat Vécsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr216042678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása