MOL csapat Kenu Blog

Vécsi Viktor: Evezni kell, kilométereket kell gyűjteni

2014.03.03. 16:47 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

vajdaninja.jpgVajda Attila jelenleg a megszokott környezetben, Szegeden a Maty-ér partján rója a kilométereket futva és kerékpáron. Vízre csak akkor száll, amikor úszó edzése van. Ez a helyzet azonban csak a hétvégéig tart, vasárnap ugyanis Portugáliába, a NELO hajógyártó cég központjába utazik, ahol hat hétig készül az idei szezonra.

Attila korábban úgy fogalmazott, hiába ismeri edzőjét, Vécsi Viktort hosszú-hosszú évek óta, biztos a mostani edzőtáborra is kitalál egy újfajta „kínzóeszközt”.

„Igazából semmi meglepetéssel nem készülök. Több mint tíz éve csináljuk együtt ezeket a meleg vizesnek mondott edzőtáborokat, de ilyenkor elsősorban kilométergyűjtés történik, hiszen ennek az egésznek a lényege, hogy minél többet tudjon evezni” – mondta érdeklődésünkre Vécsi Viktor

A kiváló szakember elmondta, elsősorban azért utaznak délebbre, hogy jobb időben tudjanak – elsősorban vízen – készülni. Ez azonban nem mindig valósul meg. Vécsi szerint, ha Magyarországon az ígéretekhez híven, napokon belül elmúlik a tél, akkor itthon jobb idő lesz, mint kint.

„Biztos sokan irigyelnek minket, hogy Portugáliába megyünk, de ez az edzőtábor az óceántól messze, a hegyek között található, mondhatni egy igen ingerszegény környezetben. Sokszor az időjárás sem olyan jó, mint azt képzelik, előfordult, hogy amikor reggelizni mentünk még fagy volt. Ha a hajó árnyékos helyen volt, akkor edzés előtt a jeget kellett belőle kiszedni” – mondta Vécsi a nem mindig ideális körülményekről.

Ugyanakkor tisztában van vele, lehet, ha itthon maradnának, jobban járnának, de azt a kockázatot nem vállalhatják be, hogy belefutnak egy huzamosabb ideig tartó rossz időbe, vagy éppen egy, a tavalyihoz hasonló március köszönt rájuk, félméteres hóval.

Vécsi példának a tavaly a kenu kettesek között világbajnoki címet szerzett Vasbányai Henriket mondta, aki egész télen nem volt edzőtáborban, itthon készült, mégis kiváló eredményt ért el, ugyanakkor ők nem vállalják be ezt a kiszámíthatatlanságot

„Van ennek az edzőtábornak egy mentális, pszichés oldala is, hiszen a versenyzőket feldobja a környezetváltozás, ami roppant szükséges ilyenkor, hiszen amennyire lehet, a kereteken belül mennyiségi munkát kell végezni. Próbálok ilyenkor variálni az edzésekkel, hogy ne legyen monoton, de tisztában vannak vele, ebben az időszakban evezni kell, kilométereket kell gyűjteni” – mondta az olimpiai bajnok Vajda edzője.

Vécsi elárulta, a versenyzők legtöbbje ilyenkor nagy lendülettel „megy neki” az edzőtábornak, de a legtöbbjük két hét után már vágyik haza, és „visszasírja” a Maty-éri pályát. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr505841308

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása