MOL csapat Kenu Blog

Vajda Attila: Jól tudtunk együtt edzeni Danutával

2014.04.27. 16:45 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

vajda_szembol.jpgVajda Attila hat héten át Portugáliában készült az idei szezonra. Az olimpiai bajnok kenus nem először volt a NELO hajógyártó cég vendége, így számára ismerős volt a közeg, ugyanakkor a felkészülés utolsó két hetét nem megszokott edzőjével Vécsi Viktorral edzette végig, hanem a szintén ott készülő kozák Danutával és mesterével.

„Jó és hasznos volt a portugáliai felkészülés, ezúttal nagyon tetszett az edzőtáborozás. Természetesen voltak nehezebb és könnyebb napok is, de most a munka volt a legfontosabb és amit elterveztünk azt meg is tudtuk csinálni” – mondta a szegedi klasszis. 

Elárulta, a legnagyobb nehézséget a honvágy okozta, hiszen voltak olyan napok, amikor eluralkodott rajtuk a hazai környezet hiánya. „Egyedül az ételekkel volt gondom, sokszor kaptuk ugyanazt. Előfordult olyan is, hogy a reggeli maradékát összesütötték tésztával és azt adták vacsorára. Na ezt, elég nehezen viseltem” – összegezte a gondokat Attila. 

„Az első négy hétben elsősorban a kilométereket gyűjtöttem, majd Danutáékkal a gyorsításon volt a hangsúly. Danával egyébként is jót tudtunk együtt edzeni. Ők másképpen készítik fel az edzéseiket, náluk rövidebb, de intenzívebb edzések vannak, úgy gondolom jól alkalmazkodtam az ő edzéseikhez is” – mondta Attila arról, milyen volt a kétszeres olimpiai bajnok kajakossal a közös munka.

A pekingi olimpia egyetlen magyar egyéni aranyérmese elmondta, őt feldobja, inspirálja, ha új emberekkel készülhet, mert így kiszakad a monotonitásból. „Fontos, hogy a folyamatos megújulás ott legyen a terítéken. A szervezet is belefásul, ha mindig ugyanazt csinálod ugyanazokkal az emberekkel. Úgy érzem jól tudtunk együtt készülni, bízom benne, fogunk még együtt dolgozni” – összegezte Attila a közös felkészülést.

Attila számára az új környezet és az új edzőpartnerek tavaly szerencsét hoztak, hiszen 2013 tavaszán a nagy rivális Vasbányai Henrikékkel készült, és ez annyira jól sikerült, hogy a nyáron megszerezte harmadik világbajnoki aranyát.

„Terveim szerint az idei válogató után ismét próbálkozom a Henrikékkel is. Ezáltal, hogy két csapathoz is mehetek, kicsit kiszínesedett előttünk a világ, és biztos vagyok benne, hogy ez az előnyünkre válhat” – mondta Vajda, aki a héten Dunavarsányba utazik, ahol háromszor 2000 méteren kell megmérettetnie magát, a szövetség ugyanis így dönti el a Világkupa indulások jogát. 

Vécsi Viktor: Pár perc alatt ítélik meg az egész éves munkánkat

2014.04.16. 09:44 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

attila_ötös.jpgVajda Attila az utolsó hetét kezdte el a portugáliai edzőtáborban. Az olimpiai bajnok kenus számára ez már a sokadik felkészülés volt a NELO hajógyártó központjában, de mint edzője Vécsi Viktor elmondta, ilyen jól sikerült edzőtáboruk még nem volt.

„Ez persze nem azt jelenti, hogy nagyokat buliztunk, hiszen kőkemény melót jelent egy ilyen edzőtáborozás. Mindketten tisztában vagyunk vele, most kell megdolgozni azért, hogy a nyáron a válogatókon, a Világkupa versenyeken, és elsősorban az Európa-bajnokságon és a vb-n jöjjenek a várt eredmények” – mondta Vécsi, aki hosszú évek óta felel Attila szakmai munkájáért.

„Tavaly se volt végig rock and roll a felkészülés, mégis az eredmények tükrében úgy érzem jól sikerült, jó munkát végeztünk” – utalt a 2013-as világbajnoki győzelemre Vécsi, aki elárulta, korábban többször is beszélgettek már róla, milyen érdekes sportág az övék, hiszen egész évben embertelen munkát végeznek, mégis a munkájuk eredményessége pár perc alatt az egekbe emelheti őket, de ugyanúgy a sárba is tiporhatja.

„Az egész éves munkánkat, mondjuk az 1000 méteres döntő során négy perc alatt ítélik meg. Ez ötszáz méteren két perc vagy 200-on 40 másodperc. Ugyanakkor hiába gürizel egész évben, ha azt a pár percet elrontod, annak nagyon komoly következményei vannak. Ebben a sportágban nem guríthatunk még egyszer” – mondta a kiváló szakember.

Tisztában vannak vele, ha a versenyző indiszponált abban a négy percben, akkor annak minden következményét viselni kell. Ezt példákkal is alátámasztotta, hiszen Attila 2009-ben friss olimpiai bajnokként a brandenburgi Európa-bajnokságon első lett, a kanadai világbajnokságon viszont csak nyolcadik. Vécsi még jól emlékszik, sokan elkezdték őket temetni, miként tették azt a 2012-es olimpia után is. Utóbbira a tavalyi duisburgi vb-győzelemmel frappáns választ adtak.

„Attilát elég jól ismerem, miként ő is engem. Ez a munkánk során sokszor segít, de sokszor nem. Mindennap kétszer találkozunk, néha többet vagyunk együtt, mint a családunkkal. Mégis, bármennyire is kedveljük egymást, mindennap kétszer úgy és addig kell edzeni, hogy fájjon” – mondta a hosszú évek óta tartó közös munka előnyeiről illetve hátrányáról.

Vécsi sokszor felteszi magának a kérdést, hogy Attila nem rokona nem barátja, mégis miért tölt vele több időt, mint bárki mással? „Mondhatni amolyan testvéri viszony a miénk. Szinte pontosan tíz év van köztünk, és biztos, hogy mind a ketten viszünk majd rossz emlékeket, és sokkal több jó emléket is, de furcsa lesz, ha majd „kilép” az életemből” – összegezte a kapcsolatukat Vécsi.

Vécsi Viktor: Nincs titok, ilyenkor dolgozni kell

2014.04.14. 14:47 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kenukép.jpgVajda Attila továbbra is Portugáliában a NELO hajógyártó központjában lévő edzőtáborban rója a kilométereket, de az EDF Démász-Szeged többi kajakosa és kenusa számára véget ért a négyhetes edzőtábor. Az olimpiai bajnok kenus edzője, Vécsi Viktor is hazatért már és gyorsan be is számolt tanítványa állapotáról.

„Meglepően jó volt a mostani edzőtáborozásunk. Negyedszer voltunk ugyanitt, és eddig mindig jelentős problémákat okozott a szeles, csapadékos időjárás. Ezúttal azonban a négy hét alatt, mindössze 2-3 esős nap volt, és szerencsére szél is alig fújt, várakozáson felüli volt az időjárás. Ennek köszönhetően minden munkát el tudtunk végezni, amit akartunk. Röviden összefoglalva ez volt eddig a legszebb, legideálisabb edzőtáborunk” – mondta Vécsi. 

A kiváló szakember elárulta, tisztában van vele, hogy Attila biológiai órája ketyeg, hiszen épp az edzőtáborban töltötte be a 31. életévét, és immár több mint húsz éve csináljam, így ez minimum a 20. tavaszi alapozása.

„Ezt a munkát, amit ilyenkor elvégez az alapozás során, nem irigylem Attilától. Ugyanakkor látom, hogy a korából adódóan már nem olyan könnyedén végzi, mint 5-6 éve, viszont ugyanolyan elszántan, céltudatosan” – dicsérte Vécsi a tanítványát.

Elmondta, Attilának már sokkal jobban oda kell figyelni a súlyára, és olyan apróságokra, hogy mit és mikor eszik. „Nagyon sokan nincsenek vele tisztába, hogy mennyi mindent meg kell tenni ahhoz, hogy oda kerüljön, ahova mindenki várja. Nem csodálom, hogy nem tudnak az év 365 napjában hősök lenni, és előfordul, hogy esetleg nem mindig tudják hozni a tőlük elvárt maximumot”.

Úgy véli, Attila még nem annyira idős hogy ne tudja annyira összeszedni magát hogy bárkit legyőzzön a hazai mezőnyben. Mestere szerint erre azért is nagy szükség van, mert Vajda nem csak önmagáért versenyez, de a szegedi klub főtámogatója is elsősorban a tavalyi vb-n elért kiváló eredménye miatt maradt a klubnál.

Vécsi a portugáliai munkával kapcsolatban elmondta, lehet variálni a felkészülés első hónapját, de ilyenkor a leevezett kilométerek száma a döntő. „Nincs titok, ilyenkor dolgozni kell, mert nem lehet helyettesíteni a kilométereket mással. Edzőként az ember megpróbál arra törekedni, hogy változtat néha kicsit, megpróbálja változatossá tenni a munkát, de az évnek ebben a szakaszában a mennyiség a döntő” – mondta Vécsi arról, mi a legfontosabb a tavaszi alapozás során.

(Fotó:delmagyar.hu)

Vajda Attila: Lassan minden hiányzik otthonról

2014.04.06. 15:14 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

vajdaninja.jpgVéget ért az EDF Démász-Szeged kajakosainak és kenusainak egyhónapos portugáliai edzőtáborozása. A csapat jelentős része az elmúlt hétvégén hazajött, az olimpiai bajnok Vajda Attila azonban „ráhúz” még egy kicsit, ő további két hétig élvezi a NELO hajógyártó központjában lévő tábort.

Attila ezt így is tervezte, hiszen már korábban elmondta, a megszokottól kicsit másképp készül az idei szezonra, és ebbe a tervbe illeszkedik bele a hathetes edzőtáborozás. Ugyanakkor felmerülhet a kérdés, miként bírja ennyi ideig az összezártságot az edzőpartnereivel?

„Ez idáig egészen jól ment minden, senkivel sem volt gondom. Most, hogy a többiek hazamentek, Kozák Danutával naponta egyszer van közös edzésem, és eddig úgy tűnik, jól tudunk együtt dolgozni” – mondta a háromszoros világbajnok. 

A 31 esztendős klasszis elárulta, az edzőtábor során teljesen nem tud kikapcsolni, de azért igyekszik, hiszen tudja, nem nagyon szabad semminek elvonnia a gondolatát a felkészüléstől. Nevetve bevallotta, próbálja hasznosan elütni a szabadidejét, de ez nem mindig sikerül.

„Teljesen változó, hogy mennyit olvasok egy edzőtáborozás során. Most kicsit kevesebbet olvastam, hoztam ki könyvet, de inkább most a nyelvtanulás játszott fontosabb szerepet abban a kis szabadidőben. Hoztam ki több angol tankönyvet és azokat forgattam” – mondta arról, mennyi könyvet fogyaszt el egy edzőtábor során.

"A Paulo Coelho könyveket nagyon szeretem, gyakorlatilag majdnem mind megvan, és mindet olvastam. ugyanakkor a filmek közül a vígjátékok vezetik a listát” – mondta az irodalmi és filmes ízléséről.

„Lassan minden hiányzik otthonról. Nagyon jó itt, mindenünk megvan, de hosszú távon semmi nem adhatja meg azt a nyugalmat, amit az otthon tud” – mondta arra a kérdésre, hogy mi hiányzik számára itthonról a legjobban.

Sok panaszra valóban nem lehet okuk, hiszen az időjárás remek, így talán könnyebb a napi 20-30 kilométeres penzumot letudni. Szükség is van ilyen kemény felkészülésre, hiszen Attila tervei között idén is komoly sikerek szerepelnek.

Amellett, hogy a hazai válogatókon is bizonyítania kell, a Világkupa versenyek mellett a brandenburgi Európa-bajnokság és az augusztusi moszkvai világbajnokság is vár rá. De „szokásához híven” idén is talált magának plusz motivációt, a maratoni vb-n is indulni szeretne párosban Györe Attilával.

De vajon vannak-e olyan kenuzáshoz köthető megszokásai, amiken az edzőtábor alatt sem változtat? „Ilyen nincs, amit meg  kell tenni azt mindenhol meg kell tenni. Bemelegítés, edzés, levezetés. Minden nap!” – mondta a tavalyi vb egyik legszenzációsabb sikerét szerző kenus. 

Vajda Attila: Mindig van mit megvalósítani

2014.03.27. 16:57 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

attila_ötös.jpgVajda Attila immár harmadik hete Portugáliában, a NELO hajógyártó központjában készül az idei szezonra. Mint korábban elmondta, bízik benne, hogy a tavalyi eredményeit meg tudja ismételni és még rá is tud tenni egy lapáttal. Ez azt jelenti, hogy az 1000 és 5000 méter mellett, kipróbálná az 500 méteres számot is.

Ahhoz, hogy ebben is bizonyítani tudjon, egy sokkal összetettebb felkészülésre van szüksége. Éppen ezért amíg a többi szegedi „csak” négy hétig élvezi Portugália vendégszeretetét, addig ő hat hetet készül odakint.

„Folyamatosan dolgozunk, hiszen mindig van mit megvalósítani. Az eddig eltöltött időben sok mindent megtettünk, ami az edzéstervben szerepelt, és azt mondhatom, hogy jól és hasznosan telt az eddigi idő” – mondta a pekingi olimpia egyetlen magyar egyéni aranyérmese arról, hogyan áll az eltervezett munkával

Noha korábban arról volt szó, hogy „külön versenyt” is vív majd a szintén Portugáliában készülő Kozák Danutával, ez a verseny inkább csak közös készülés lesz. „Nem lesz Kozák - Vajda párharc, hiszen teljesen másra készülünk. Volt eddig egy közös edzésünk, és majd a jövő héttől lesz több is, amikor a csapatom hazautazik” – mondta nevetve Attila.

Vajda egyébként – ahogy az elmúlt években megszokhatta – szeretteitől távol ünnepelte születésnapját, amely mindig a felkészülés legsűrűbb szakaszára esik. Amíg tavaly a 30. születésnapján Kubában „megünnepelte magát” a karibi tengerparton, idén nem volt semmilyen különleges meglepetése.

Mivel Attila hosszú évek óta tagja sportága élmezőnyének, így túl van már számos felkészülésen. Felmerülhet a kérdés, mivel motiválja magát olyankor, amikor "elege van" a kenuzásból?

„Mikor már azt érzem, hogy elegem van, olyankor elgondolkozok azon, hogy miért vagyok itt és mi az, amit szeretek ebben az egészben. Kicsit megpróbálok visszatekinteni azokra az időkre, amikor még gyerek voltam és azokat az élményeket felidézni. Ezek sokszor tudnak plusz erőt adni” – mondta a szegedi klasszis, aki elárulta, nála is, mint minden embernél természetesen vannak jobb és kevésbé jobb napok. Ennek ellenére igyekeznek a legjobbat kihozni a helyzetből.

Az idei szezon a válogatókkal, Világkupa versenyekkel, az Európa-bajnoksággal és a világbajnoksággal igen hosszúra nyúlik, ennek ellenére, nincs számára fontossági sorrend van a versenyek között.

„Természetesen vannak megjelölt versenyek, amik fontosnak tekinthetőek, ilyenek a válogatók, a Világ kupa, és persze a Világbajnokság! De lesz még  más is az idén. Maratonin is indulni  fogok párosban Györe Attilával és  bizakodunk, hogy abban is jók leszünk” – mondta Attila arról, hogy idén is szeretné feszegetni a saját határait.