MOL csapat Kenu Blog

Tizennyolc éve minden télen abba akarom hagyni a kenuzást

2010.11.24. 12:25 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Vajda Attila hiába sikeres sportoló, a téli felkészülés neki sem a kedvence. Azonban tudja, szükség van erre is, hiszen sportágában nyolc hónapig kell felkészülni a három hónapos versenyidőszakra.

Az olimpiai bajnok kenus Vajda Attila tisztában van vele, hogy sikereihez rengeteg edzésre van szüksége, de a mostani időszakot saját bevallása szerint is nagyon nem szereti.

„Ez a legrosszabb időszak, amikor bejövünk a vízről és lekerülnek a lapátok. Ezen a héten van az első téli edzés, amely többnyire súlyzózásból, futásból és úszásból áll” – mondta a Pekingben 1000 méteren olimpiát nyert sportoló, aki szerint legalább két hét kell a szervezetének, hogy átálljon a másfajta edzésmunkára. 

Ez számokban azt jelenti, hogy a heti három úszóedzésen napi 3300-3600 métert úsznak, a futások különböző távokat jelentenek, de van olyan nap, amikor 8-10 kilométer a penzum. A súlyzózások mellett van egy speciális gyakorlatuk is, melyet egy 16 kilós golyóval végeznek. Ennek a 90 percen át tartó emelgetésével szinte az összes izomcsoportot megmozgatják.

„Tizennyolc éve minden téli felkészülés során elhatározom, hogy abbahagyom a kenuzást. De aztán mindig meggyőzöm magam, hogy érdemes csinálni. Furcsa egy sportág a mienk, hiszen nyolc hónap alapozás után van három hónap versenyünk. Ott azonban végig toppon kell lennünk” – érzékeltette jelenlegi hangulatát Vajda.

A felkészülést azonban színesíti, hogy a téli munka során sokféle sportágat alkalmaznak, hiszen a már említett úszás és futás mellett fociznak, de vannak, akik síelni is elmennek kevés szabadidejükben. Attila a napi két edzés mellett többnyire pihen, tanul, vagy az ügyeit intézi, de a mostani hétvégét a nem éppen pihenésnek számító betonozással fogja tölteni.

Ugyanakkor tisztában van vele, hogy a téli „szenvedésnek” éppen szegeden lehet meg a gyümölcse, hiszen jövőre a Tisza-parti városban rendezik a világbajnokságot, amely egyben olimpiai kvalifikációs verseny is.

„Olyan lesz, mint egy főpróba az olimpia előtt. Engem külön motivál Szeged, hiszen 2006-ban itt bronzérmet szereztem, és bár nagyon jó volt a dobogó harmadik fokán állni, jövőre szeretnék a tetejére is feljutni. Ugyanakkor nem szabad majd komoly következtetéseket levonni a szereplésből, hiszen 2008-ban is az Eb-n csak nyolcadik lettem, de az olimpiát végül megnyertem”.

Vajda szerint a világbajnokság annyival jobb, hogy az olimpia távspecifikusabbá vált. Így amíg Londonban csak 1000 egyesben indul, Szegeden elképzelhető, hogy több számban is rajthoz áll.

Addig azonban itthon a felkészülés mellett karitatív tevékenységekben vállal aktív szerepet. Legutóbb több kajakos és kenus társával a devecseri katasztrófa károsultjaihoz juttatott el segélycsomagokat.

„Szívszorító látvány volt a falu, ahova akkor még csak rendőri engedéllyel lehetett bejutni. Döbbenetes volt a házak falán látni az iszap nyomait. Az egész város olyan túlviláginak tűnt, senki nem volt az utcákon, kihalt volt minden, akiket láttunk, maszkokban dolgoztak”.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr732470053

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása