MOL csapat Kenu Blog

Vajda Attilát testileg, lelkileg megviseli a hosszú edzőtábor

2014.03.23. 08:34 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kenukép.jpgVajda Attilát sokan „bántották”, amikor 2012-bennem sikerült megvédenie olimpiai bajnoki címét a londoni ötkarikás játékokon. A szegedi kenus akkor úgy fogalmazott, ő megtett mindent, és ez most ennyire volt elég. Tavaly nem fogadkozott, nem tett hangzatos kijelentéseket, csak a maga megszállott módján készült. Ennek eredményeként tavaly a duisburgi világbajnokságon aranyérmes lett és visszaült a kenusport trónjára.

A tavalyi évhez hasonlóan idén se lehetett tőle nagy ígéreteket hallani, edzőjével, Vécsi Viktorral egyetemben ugyanis mindketten az elvégzett munkában hisznek. Ennek megfelelően, amíg a szegedi különítmény négy hétig edzőtáborozik Portugáliában a NELO hajógyártó központi edzőtáborában, addig Attila hat hétig élvezi a portugálok vendégszeretetét.

Egy biztos, lelkiekben nem egyszerű felkészülni egy ilyen hosszú távollétre, még úgy sem, ha az ember tisztában van vele, nagy céljai vannak és ezek megvalósításához sokszor áldozatot kell hoznia.

„Hát az biztos, hogy egy ilyen hathetes tábor erősen megviseli a lelket. A sok edzés, a távollét a szeretteinktől. Erre nem lehet jól felkészülni, főleg azért, mert minden tábor más. Van, hogy jól viselem, de van úgy, hogy már az első hét után kaparom a falat. Ha százalékban kellene jellemeznem, akkor 70-30 százalékban jól viselem a távollétet” – mondta a pekingi olimpia bajnoka, akinek ez már a sokadik edzőtábora.

Az elmúlt években már hozzászokhatott a hosszabb távollétekhez, de vajon mi az, ami ennyi idő után is mindig hiányozni tud? „Több minden van, ami hiányzik. Hiányzik a fiam Dávid, hogy nem láthatom, hiányzik a barátnőm, és az édesanyám is. De mindannyian tudjuk, hogy ez a szükséges rossz, ami ahhoz kell, hogy sikeresek lehessünk. Elfogadtuk, hogy évente van egy nagyobb időszak mikor én nem vagyok otthon” – mondta Vajda.

A mostani edzőtáborral egyébként is szerencséje van, mert a megérkezésük után megkezdődött a felmelegedés, így több mint két hete minden edzésüket 20-22 fokban és szélcsendben tudják végezni. Attila annak külön örül, hogy nagyobb magyar csapat van Portugáliában, így nem kell egyedül végeznie a munkát.

Vajda számára roppant fontos a mostani hosszú alapozás, hiszen az idén az 1000 és az 5000 méter mellett 500 méteren is szeretne rajthoz állni. Tisztában van vele, ez roppant nagy vállalásnak tűnik, éppen ezért sok múlik a mostani munkán, hogy meglegyen a kellő alapja az itthoni folytatásnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr955874840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása