MOL csapat Kenu Blog

Vécsi Viktor: Jó volt újra látni a büszke Vajda Attilát

2013.09.14. 15:25 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

attila_ötös.jpgVajda Attila két aranyéremmel zárta az idei szezont. Az olimpiai bajnok kenus a hazai bajnokságban 1000 és 5000 méteren se talált legyőzőre, mindkét számot magabiztos versenyzéssel nyerte. A kenus klasszis duisburgi sikerét ezúttal edzője, Vécsi Viktor értékelte. 

Valószínűleg mindkét győzelmének örült, de bizonyára egyik sem érte el azt a fokozatot, amit az augusztusi világbajnoki győzelmekor érzett. Edzője Vécsi Viktor még a vb előtt úgy fogalmazott, ha jó állapotban van mentálisan, - hiszen a fizikai munkát megcsinálta -, akkor bármi lehet.

„Úgy érzem amellett, hogy megint bizonyította mekkora klasszis, három fontos dolog volt, ami szerepet játszott benne, hogy ismét világbajnok lett” – mondta Vécsi arról, mi kellett Attila harmadik világbajnoki címéhez. 

A szakember szerint nagyon jó volt a Mike, Vasbányai duóval együtt készülni. Ez nem közvetlenül a vb előtt volt, de az a három hét közös edzés minden szempontból nagyon jó volt. Emellett nagyon odafigyelt Attila a súlyára és az étkezésére.

„A harmadik, nagyon fontos tényező, hogy el tudtuk végezni azt a futómunkát, amit júniusban kisebb combsérülése miatt kihagytunk. A lába teljesen rendbe jött, és lelkiismeretesen bepótolta a kihagyott munkát, hiszen ő is tisztában van vele, a futás nagyon fontos az állóképesség szempontjából” – mondta Vécsi. 

„Tudta jól, ha ezeket nem csináljuk meg, akkor eredményt se várhatunk, és nem akart megint magyarázkodni. Az Eb előtt beteg volt, a második válogatón Vasbányai megverte, függetlenül attól, hogy nem volt tétmeccs, hiszen tudtuk, Attila indul egyesben. A vb után viszont nem akart magyarázkodni semmi miatt” – mondta a Vajda pályáját hosszú évek óta egyengető szakember.

Arra a kérdésre, hogy melyik az „igazi” Vajda Attila, az olimpián hatodik helyen beérő, illetve a 2011-ben és 2013-ban is világbajnok, Vécsi elmondta, mint a kettő ő és mind a kettőt szeretni kell.

„Volt már olyan vb-je is, amikor hatodiknál is rosszabb volt. A középfutamban remekelt, azzal az idővel megnyerte volna a döntőt is, mégsem sikerült. Indiszponált volt, nem érezte azt a környezetet, amit most Duisburgban, vagy éppen Szegeden lehet. Volt már úgy, hogy jól felkészülve odamentünk egy versenyre, de nem sikerült. De a másik oldal is ő, azaz ember is, aki ha kell, abban a négy percben hallatlanul tud összpontosítani. A készleteiből úgy tud meríteni, hogy olykor 110 %-ot ad ki magából, az emberfeletti tartományokba is belenyúl” – mondta a mester a tanítványáról.

Vécsi szerint a világbajnoki győzelem a helyére tette Vajdát. Úgy véli azok a szponzorok, akik elálltak, ennek köszönhetően talán visszapártolnak, hiszen a profizmusban az is benne van, meg kell fizetni a produkciót, a mutatványt.

„Amikor az ember az olimpián hatodik lesz, túl van a kudarcon, ő is és az edzője is kétségek között van. Sokan mondták már, hogy kifelé megy, öreg, ennyi volt neki. Nem szívesen hallja ezt az ember, hiszen mi tudtuk, több van benne” – mondta Vécsi.

„Azzal, hogy az olimpia után egy évvel sikerül vb-t nyerni a legnagyobb rivális otthonában, akkor megvan az a visszacsatolás, hogy jó úton járunk, jó dolgokat csinálunk edzésen, nem felejtettem el kenuzni, bennem van, amit megtudok csinálni. Az 1000 méter döntője után úgy mentünk végig a parton, mint régen. A régi Attila lépkedett mosolyogva. Jó volt látni a büszke Vajda Attilát” – összegezte Vécsi a vb-győzelem legfontosabb hozadékát.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr735513072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása