MOL csapat Kenu Blog

Kiemelt orvosi támogatás a kajak-kenu válogatottnak

2010.11.21. 10:28 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

A jövőben a Semmelweis Egyetem és annak háttérintézményeként a Kútvölgyi Klinika biztosítja a kajak-kenu válogatott olimpiai "A" keretének kiemelt egészségügyi ellátását, valamint tudományos kutatások elvégzésével is segítik a versenyzők felkészülését. Az erről szóló megállapodást sajtótájékoztató keretében írta alá szerdán Dr. Tulassay Tivadar rektor, valamint Baráth Etele, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöke.

Szakemberek szerint ehhez hasonló együttműködés Magyarországon az ötvenes évek elején volt utoljára. A tapasztalatok alapján napjainkban nincs megfelelő központi egészségügyi háttér, illetve élsportolói háttértámogatás. A mostani együttműködés szerint a Semmelweis Egyetemnek köszönhetően a kajak-kenu válogatott mögött feláll egy orvosi stáb, amely állandó kontrolt fog biztosítani a sportolóknak.

 Az együttműködés tartalmazza a csapat melletti állandó sportélettani felügyeletet, terheléses vizsgálatokat, biokémiai és genetikai paraméterek mérését és az eredmények alapján az edzéstervek kialakításának műhelymunkájában való részvételt. Emellett természetesen panasz vagy betegség esetén a sportolók klinikai ellátásával is foglalkoznak.

 „Az elmúlt tizenöt év legfontosabb eseményének a sajtótájékoztatója ez a mai rendezvény az évek során sok remek orvos dolgozott a csapat mellett, de mostantól jóval tudományosabb lesz ezen a területen a hátterünk” – mondta a rendezvény jelentőségéről Baráth. Storcz Botond háromszoros olimpiai bajnok kajakos, a válogatott szövetségi kapitánya szerint több rivális ország csapatánál népes orvosi stáb áll rendelkezésre, így ebből a szempontból eddig el voltunk maradva az ellenfelektől. Dr. Tóth Miklós, az egyetem rektor-helyettese arról is szót ejtett, hogy a kajakosokkal és kenusokkal létrejött együttműködést műhelymunkának tekintik, s a tapasztalatokra alapozva jöhetne létre a Nemzeti Sportegészségügyi Központ, amely a Sportkórház jelenlegi funkcióit megtartva, a hiányterületeket feltöltve minőségi változást célozna meg a hazai sportegészségügy területén.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr232462589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása