MOL csapat Kenu Blog

Négy érem, közte két arany a kajak-kenusok olimpiai célja

2011.11.20. 15:25 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Minimum négy érmet, köztük két aranyat szeretnének nyerni a jövő évi londoni olimpián a magyar kajak-kenusok - hangzott el a magyar szövetség (MMKSZ) pénteki sajtótájékoztatóján, amelyet 250 nappal a 2012-es játékok rajtja előtt rendeztek. 

Baráth Etele elnök úgy fogalmazott: ő kissé szerénynek tartja Borkai Zsoltnak, a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének három aranyérmes várakozását, szerinte csapatszinten hat elsőség a reális cél, az ő sportáguk pedig legalább két első, valamint egy-egy második és harmadik helyet, valamint 30 ötkarikás pontot céloz meg a brit fővárosban. 

Storcz Botond szövetségi kapitány arról beszélt, hogy a válogatási elveket elfogadták, a C-1 1000 méteren olimpiai címvédő Vajda Attila részleges védettséget élvez (elég a júniusi válogatón győznie, s máris londoni csapattag), míg női kajakban az 500 méter egyes, férfi kajakban pedig az 1000 méter páros és négyes szám élvez prioritást. 

Ez előbbi esetben azt jelenti, hogy először egyesben dől majd el, ki lesz az ötkarikás induló, ezután jöhet a páros és a négyes kijelölése. Aki egyesben indul, az nem indulhat párosban, de a duplázás megengedett (a triplázás csak különleges esetben jöhet szóba, miután most már a K-1 200 m is olimpiai szám). 

Maga a kajak-kenu 1936 óta szerepel a nyári olimpiai játékok programjában. A Nők azonban csak 1948 óta szerepelnek benne. A londoni olimpiára ismét megújult a program, hiszen bekerültek a 200 méteres számok is, így jövőre 1000 méteren (Férfi K1, K2, K4, C1, C2), 500-on (Női K1, K2, K4), 200 méteren pedig (Női K1, férfi K1, K2, C1) versenyszámokat rendeznek.

A magyar kajak-kenusok az eddigi olimpiákon összesen 71 érmet - 19 aranyat, 27 ezüstöt és 25 bronzot - nyertek. A további helyezéseknek köszönhetően eddig összesen 448 olimpiai pontot lapátoltak össze. Ezzel az eredménnyel a harmadik legeredményesebb sportág a vívás és az úszás után. 

Magyarország a nemzetek rangsorában is a harmadik kajak-kenuban, a Szovjetunió és Németország mögött. A 19 éremből 14-et nyertek a férfiak, a kajakosok és a kenusok igazságosan megosztozva hetet-hetet.

A legutóbbi pekingi olimpia egyetlen egyéni aranyérmét éppen a kenus Vajda Attila nyerte. Ez volt a magyar küldöttség első aranyérme, mindez a versenyek utolsó előtti napján. Abban bízhatunk, hogy Attila ismét aranyéremmel tér haza, abban pedig szintén reménykedhetünk, hogy jövőre nem kell ilyen sokat várni az első aranyéremre.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr693397350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása