MOL csapat Kenu Blog

Edzője szerint Vajda Attila egy kiemelkedően tehetséges versenyző

2014.03.09. 12:38 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

attila_ötös.jpgVajda Attila egy évtizede uralja a hazai kenusportot. A szegedi klasszis 2000-ben még „csak” az Ifjúsági Európa-bajnokságon nyert aranyérmet, de 2004-ben, mindössze 21 esztendősen már bronzérmes lett az athéni olimpián. Azóta is ő az elsőszámú versenyzője a magyar kenusportnak.

„Attila egy kiemelkedően tehetséges versenyző, aki ideje korán – már 10-11 éves korában - elkezdett kenuzni. Emellett mindig azt csinálta, amit kellett, sosem keresett kibúvókat a munka alól. Valószínűleg ez a mentalitás, ez a hozzáállás repítette őt ilyen messzire” – mondta Vécsi Viktor, Attila edzője.

A nagyszerű szakember elismerte, hogy Vasbányai Henrik tavaly megverte őt a válogatón, de ha ezt az egy vereséget leszámítjuk, Atillát 2004-ig bezárólag csak megszorítani tudták itthon. Pedig olyan nemzetközi sikereket is elér versenyzők voltak a „kihívói”, mint Sáfrán Mátyás vagy Sarudi Pál.

„Minden kornak megvannak a maga „ügyes” emberei. Annak idején a kajakosoknál Csipes Ferencet nem lehetett megverni itthon 1000 méteren, de a kenunál maradva Wichmann Tamás mellett sem volt sok értelme itthon kenuzni” – mondta Vécsi, aki kiemelte, Attila mellett is számtalan kiemelkedő képességű kenus van itthon, csak az ő fényük elhalványul Vajda mellett.

Az idei tervekkel kapcsolatban elmondta, kiemelten fontos az első Világkupa (május 2., Milánó), hiszen egy ott elért siker jó alap lehet az egész évre. Az idei szezon egyébként is hosszú lesz, hiszen többször kel csúcsformában lenni. A Világkupa mellett az Eb-válogatón, majd az Eb-n, utána pedig a vb-válogatón és a moszkvai világbajnokságon.

„Szakmailag lehetetlen hogy 31 évesen egy éven belül öt versenyre felkészüljön. Ha meg kikap, jönnek a sopánkodó emberek. Észre kellene venni, hogy már nem úgy megy neki a regenerálódás egy verseny után, mint egy 22-23 éves fiatalembernek. Egy biztos, nem lesz zökkenőmentes az idei felkészülésünk sem” – összegezte az idei évet Vécsi.

Vajda jelenleg Portugáliában készül, ahol szegedi csapattársai mellett külföldi versenyzőkkel is összemérheti, hol tart a felkészülésben. „Szeretem az ilyen jelegű felkészüléseket, ha nemzetközi kenusokkal is együtt tudok készülni, ilyenkor látom leginkább, hogy mit kell még javítanom, miben kel még fejlődnöm” – mondta az olimpiai bajnok kenus.

Elárulta, több fiatal is velük készül szegedről, de ők még nem tudják azt a munkát hozzátenni, ami annyira elősegítené az ő munkáját. Portugáliában készül a kétszeres olimpiai bajnok kajakos Kozák Danuta is, és Attila úgy tervezi, vele többször is összeméri majd az erejét, hiszen 1000 méteren közel azonos időt tudnak menni és egy-egy ilyen „verseny” mindkettejüket jelentősen motiválja.

Kajakosaink és kenusaink tehát idén sem fognak unatkozni, hiszen a világkupa-sorozat mellett a szezon során két világversenyt rendeznek, előbb július 11-13. között az Európa-bajnokságot Brandenburgban, majd augusztus 6-tól négy napon át a világbajnokságot Moszkvában. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr925851112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása