MOL csapat Kenu Blog

Vajda Attila jeget tör a meleg égövi edzőtáborban

2012.02.07. 17:12 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Vajda Attila jelenleg Portugáliában készül a szezonra. Az olimpiai bajnok kenus és edzője „meleg égövi” edzőtáborba akart menekülni itthonról, hogy ne csak a tornateremben, hanem nyílt vízen is tudjon gyakorolni. A tél azonban az Ibériai-félszigetet sem kímélte, így ott is szinte a hazaihoz hasonló időjárási körülmények uralkodnak. 

Attila a világ egyik legjelentősebb hajógyártójának a NELO-nak az edzőközpontjában edzőtáborozik, és hiába állnak rendelkezésére a legkiemelkedőbb technikai találmányok, meleget ők sem tudnak csinálni. Pedig szükség lenne rá, hiszen az átlaghőmérséklet még a tíz fokot sem éri el. 

Így előfordult, hogy amikor Attila edzeni akart, az erős széltől alig tudott a hajójába szállni. „Eddig csak képzeljük, hogy meleg vizes táborban vagyunk, de így is minden nap evezünk, és ebben az sem gátol meg, hogy indulás előtt a jeget fel kell törni a hajóban”. 

Emellett maradnak az itthon is bevált edzések, a kondizás, szaunázás. Az időjárásra jellemző, hogy a futást csak később kezdik el, amikor már melegebb lesz kissé az idő. 

Attila már korábban is elmondta, ők eredetileg Floridába szerettek volna menni edzőtáborba, hiszen ott „biztosítottnak tűnik” a meleg éghajlat. Azonban a szövetségben azt kérték, próbáljanak meg Európában maradni, így esett a választásuk Portugáliára, amelyről nem gondolták, hogy ennyire hideg is lehet. 

„A hazai szövetség nem rossz költségvetéssel dolgozik, ennek ellenére nincs állandó meleg égövi külföldi edzőtábor, erőlködünk Európában, ahol még márciusban sincs olyan hely, ahol ne kellene alaposan felöltözni. A legfontosabb gondokat, problémákat több edzőkollegával elmondtuk a szövetség vezetésének, de ők csak bólogattak és mélyen hallgattak” – mondta már korábban is Vécsi Viktor, Attila edzője. 

Pedig a felkészülés roppant fontos, nem csak az izomzat, hanem a mentális felkészítés miatt is. Vajda szerint az olimpián is az tehet előnyre szert, aki mentálisan is topon lesz. 

„Annyira megváltozott a sport az elmúlt harminc évhez képest, hogy a versenyeket ma már nem az izom mennyisége, minősége fogja befolyásolni, hanem a mentális állapot. A technikai újítások mellett az számíthat sikerre, aki mentálisan is a topon tud lenni, a saját állapotát tudja a végletekig feszíteni” – mondta a kétszeres világbajnok.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr994075696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása