MOL csapat Kenu Blog

Hol nyerheti második olimpiáját Vajda Attila?

2012.02.22. 14:24 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Vajda Attila jelenleg Portugáliában készül az idei szezonra, annak is fő versenyére, a londoni olimpiára. Az olimpiai bajnok kenus nem titkolt célja, hogy megvédje pekingi címét és ismét a dobogó tetejére állhasson, mint tette azt négy éve, vagy éppen tavaly szegeden a MOL kajak-kenu világbajnokságon. 

Attilának nem lesz ismeretlen az olimpiai pálya, hiszen tavaly az előolimpián már szerepelt ott, harmadik lett Oldershaw és Brendel mögött, de mint akkor mondta, nem a főpróbán kell jól teljesíteni. Profizmusát egyébként jól jelzi, hogy még a kvalifikációja sem volt meg, amikor 2010 októberében pár napos londoni látogatása során a Buckingham Palota és a Tower mellett természetesen a pályát is megnézte. 

De mit is kell tudni pontosan arról a pályáról, amelyről a szakemberek és a szurkolók is a legtöbb magyar (arany)érmet várják. Az Eton Dorney elnevezésű pálya egy gyönyörű, 400 hektáros park területén található, Londontól mintegy 40 kilométerre nyugatra, a Windsor kastély közelében. 

A versenyek helyszínéül a híres Eton College evezőspályája szolgál, mely a Dorney tavon található egy 100 hektáros parkban, és amelyet az Olimpia idejére melegítőpályával és a kajak-kenu verseny pályáival bővítenek ki. Itt rendezik meg az evezős, és a kajak-kenu versenyek mindegyikét. Július 28. és augusztus 4. között az evezés, míg az olimpia végén augusztus 6 és augusztus 11 között a kajak és kenu versenyeket.

A magánkézben lévő tavon és környezetében 2009-ben kezdték meg a munkálatokat, melyek során 30 000 férőhelyesre bővítették a lelátót, egy új bekötőutat építettek, új céltornyot csináltak, egy 50 méter fesztávú hidat építettek és a tavon egy új „visszatérő” sávot alakítottak ki.

A tó - amely egy 400 hektáros parkban, egy természetvédelmi területen található - 2200 méter hosszú, és három és fél méter mély. A nemzetközi szabványoknak megfelelően egy 8 sávos pályát fognak rajta kialakítani, - sávonként 3,5 méteres szélességgel – és egy visszatérő pályával. 2006-ban adott otthont az evezős világbajnokságnak, amely után a versenyzők és nézők egyaránt dicsérték.

Az Eton Dorney Csónakázó-tavat – amelyet a nézők közúton és vasúttal is megközelíthetnek majd - egyébként „olimpia mentes” időben iskolák, klubok, egyetemek és a katonaság is használják, hiszen nagy segítséget jelent a munkájuk során. 

Amint azt Vajda korábban is mondta, a versenyt alaposan befolyásolhatja a pályán keresztbe fújó szél, amelyet egy kis részben ugyan felfog a lelátó, de nem „fedi le” az egész pályát. Ugyanakkor látott olyan halakat is a vízben, amiket eddig még fényképen sem, így esetleges olimpiai győzelme esetén se fog a vízbe ugrani, mint tette azt tavaly Szegeden.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr14171953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása