MOL csapat Kenu Blog

Vajda Attila: Hasznos volt a portugáliai tesztelés

2013.11.24. 14:00 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

vajdaninja.jpgVajda Attila tíz napot töltött Portugáliában, ahol a NELO hajógyártó cég meghívásának tett eleget. A Villa de Condéban eltöltött napok azonban nem a pihenésről szóltak, sokkal inkább nevezhetjük szakmai útnak.

„Nagyon hasznos volt, hogy sikerült kimennem Portugáliába hajót tesztelni. Többféle konstrukciókat néztünk meg, és számos változtatást tudtunk megvalósítani. Ezek természetesen csak kisebb változtatások az eddigiekhez képest” – mondta Attila az utazás lényegéről.

Elárulta, a szakemberekkel együtt megpróbáltak a különböző távokhoz alkalmazkodni, és ezen belül is „különböző” emberekhez szabni a távokat. Ugyanis nem mindegy, hogy egy 190 cm-es 100 kg-os ember térdel a hajóba, vagy egy „mindössze” 180 centis 70-80 kg-os kenus lapátol. Ugyanakkor egy 200-as hajónak más a „végsebessége”, hiszen 40 mp alatt megy végig a pályán, és ez idő alatt leginkább gyorsan és egyenesen kell mennie, hiszen nincs idő javítani. Természetesen 1000 méteren is fontos a gyorsaság, de ott azért jóval több idő marad a korrigálásra.

"Úgy gondolom nagy megtiszteltetés, hogy engem kértek meg erre a feladatra. Természetesen rajtam kívül más versenyzőket is felkérnek, de ők máskor mennek ki tesztelni” – mondta Peking bajnoka arról, mekkora dolognak tartja, hogy egy ekkora cégnél adnak a véleményére.

„Ha van egy elkészített hajó, azt én próbálom ki először és utána rögtön kíváncsiak rá, hogy milyen érzéseim vannak benne. Elmondom, szerintem mit kell változtatni, ha kell, szétvágjuk és összeragasztjuk. Most is előfordult, hogy az egyik edzésen hátrébb kerültem, bejött a víz hátul, de délutánra ár korrigáltak rajta” – mondta Attila a munkafolyamatról.

Az idei duisburgi világbajnokságon pazarul teljesítő kenus elmondta, jobb, ha hosszabb időre megy az ember egy ilyen „tesztelésre” mert nem így kell kapkodni, mindenki nyugodtan tud dolgozni. Előfordult, hogy délelőtt 1000 méteres tempóban kellett mennie egy percig, majd állítottak a hajón, délután ismét ez volt a feladata, és a két eredmény összehasonlítása után állították be a hajót

„Ugyanakkor a szakemberek is tisztában vannak vele, mások ilyenkor a számok, mint versenyidőszakban. Hiába van, rajtam mondjuk plusz tíz kiló, a hajó mozgása nem változik, és a sebessége sem reagál másképp” – mondta Vajda, aki bízik benne, a téli felkészülés során sikerül egy portugáliai edzőtáborozást is, összehozni, és addigra már kész lesz a két új hajótípus és azokkal készülhet a 2014-es idényre.

Arra az idényre, melyben természetesen továbbra is az 1000 illetve az 5000 méteré lesz a főszerep, de mint elmondta, ez nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy nem próbál meg esetleg valami mást is. 

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr165653143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása