MOL csapat Kenu Blog

Vécsi Viktor: Bármikor megnézem, kedves emlék a pekingi döntő

2013.08.18. 10:45 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

kenukép.jpgKülönleges évfordulóhoz érkezett vasárnap Vajda Attila. A roppant népszerű kenus éppen öt éve, 2008. augusztus 18-án szerezte olimpiai bajnoki címét. Vajda eredményének értékét növeli, hogy a pekingi játékokon ő volt az egyetlen sportoló. aki egyéniben aranyérmet nyert. (Mellette a Kovács-Janics páros illetve a vízilabda-válogatott tudott diadalmaskodni.)

„Mindenképpen jó és roppant kedves emlék megnéznem bármikor az 1000 méteres döntőt. Utána mindig megbánom kicsit, hogy ennyit piszkálom edzéseken. Megnyert már minden létező versenyt, de egy bizonyos kor után szempont már az is, hogy hányszoros olimpiai vagy világbajnok, ezért muszáj nógatnom” – mondta Vécsi Viktor, aki a kezdetektől Attila edzője, így ő volt ott vele Pekingben is és most is ő készíti fel az augusztus végi világbajnokságra.

A remek szakember elmondta, akárhányszor megnézi Attila olimpiai döntőjét, egyszerűen nem talál benne kifogásolni valót. Vallja, akinek sikerül nyerni, annak nem kell elemezni az adott versenyt. Csak másodiktól fölfele kell utánajárni a dolgoknak.

Pekingben Attila az első előfutamban az ötös pályán 3 perc 55,319 másodperces eredménnyel első lett, mellyel egyenes ágon kiharcolta a döntőbe jutást. A döntőt 3 perc 50,467 másodperces eredménnyel nyerte meg, ezzel megverve az olimpiai címvédő spanyol David Calt. A célba érkezés után az olimpia előtt elhunyt példaképének Kolonics Györgynek köszönte meg az aranyérmet és neki ajánlotta azt.

„Attila annyit változott öt év alatt, hogy idén elmúlt 30 és már nehezebben piheni ki magát. Tisztában van vele, hogy 20 évesen kihasználhatja a szervezetét, de most már oda kell figyelni milyen edzést csinál, mennyit és ebben hol vannak a pihenők” – mondta Vécsi.

Ennek tudja be azt is, hogy a kétszeres világbajnok a második válogatón kikapott. Tisztában van vele, hogy az ösztöndíjakat és a fizetésüket is az olimpiai illetve vb-eredmények után kapják, de nem szabadna már egy 30 fölötti versenyzőt kitenni annak, hogy két hónap alatt háromszor kelljen formába hozni.

„A világkupa, az Eb és a két válogató miatt ötször kell csúcsot menni 3 hónap alatt. És utána neki menni a vb-nek, hogy a kikerekedjen valami nagy eredmény. Szeretem, ha próbára vagyunk téve, a versenyzőt a versenyek tartják életben, de ezt egy kicsit soknak éreztem. Főleg annak fényében, hogy az Attilát legyőző Vasbányai Henrikről tudtuk, hogy párosban indul Mike Robival” – mondta Vécsi a felkészülés nehézségeiről.

A világbajnoksággal kapcsolatban elmondta, minden eredmény benne van a „kalapban”, hiszen nagyon erős a mezőny, évek óta nem láttunk ilyet. Vécsi szerint a fiatalok úgy mennek, mint a bolond.

„Ha Attila jó állapotban van mentálisan, - hiszen a fizikai munkát megcsinálta -, akkor bármi lehet. Nem szabad, hogy még egyszer olyan indiszponált ezer métert menjen, mint Londonban. Ha a szombati napot a legelejétől a legvégéig úgy meg tudjuk szervezni reggeltől kora délutánig, az étkezéssel, pihenéssel és a szabadidő eltöltésével, ahogy szeretnénk, akkor egy nagy eredmény sem lehetetlen” – mondta az esélyekről Vécsi.

Úgy véli az emberből nem lesz egyik évben bajnok a másikban hatodik, utalt arra, hogy 2011-ben fantasztikus versenyzéssel szerezte meg második világbajnoki címét, majd egy évvel később „csak” hatodik lett az olimpián. „Nem szeretnék eredményt mondani, de bizakodom, hogy meg tudja mutatni hatodiknál jobb” – mondta hamiskás mosollyal Vécsi.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr975464131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása