MOL csapat Kenu Blog

Vécsi: Döntő lehet a szél szerepe a londoni olimpián

2011.09.29. 06:15 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

Vajda Attila Szegeden megnyerte a MOL kajak-kenu világbajnokságot – és ezzel olimpiai kvótát szerzett -, majd Londonban az előolimpiai versenyen a harmadik lett. Mint később viccesen elmondta, édesanyja kérte ne nyerjen, majd inkább jövőre az olimpián. 

Ez azonban nem lesz egyszerű, mert a pálya elég nyitott, és több versenyző is panaszkodott rá, hogy nagyon szeles. Ugyanezt megerősített Vécsi Viktor, Attila edzője is. 

„Úgy gondolom a szélnek nagyon komoly szerepe lesz az olimpiai kenuversenyen. Mivel ez szabadtéri sportág könnyen eldönthet egy-egy versenyt az időjárás, és ez alól az olimpia sem kivétel” – mondta Vécsi. 

Tisztában van vele, erre nem lehet felkészülni. Ugyanis elképzelhető, hogy szélcsend lesz, de hatalmas szél is lehet, annak iránya pedig egy másodperc alatt megváltozhat. 

„Az olimpiára felépítenek a pálya végéherz egy húszezres tribünt. Fontos lehet, hogy az utolsó 200 méteren ez mennyire fogja megvédeni a versenyzőket az esetleges nagy széltől. Addig valószínűleg együtt halad majd a mezőny, de az igazi verseny úgy is csak ott kezdődik” – mondta az edző. 

Véleménye szerint ugyanis az 1000 méteres döntő szinte két versenyből áll. 800 méterig mindenkinek ugyanannyi esélye van, de a hátralévő 200-on már csak az igazán kiemelkedő tudású kenusok vesznek részt. 

Vécsi szerint nagyon érdekes az angliai pálya, szinte a föld szintjével azonos magasságban található. Nem úgy, mint Szegeden a Maty-éren, ahol 3-4 méterrel lejjebb van a pálya. Ennek köszönhetően sokkal jobban befolyásolhatja a versenyt egy erősebb széljárás. 

„A legjobb az lenne, ha nem lenne semmilyen szél, vagy egyszerűen csak „pofaszél” lenne. Igazából ennek drukkolok, mert az senkinek nem „segít”, mindenki egyenlő eséllyel indul és nem foghat semmit a szélre” – mondta Vécsi. 

Ennek ellenére úgy véli, mivel a legnagyobb esélyesek szinte kivétel nélkül balkezesek, bárhonnan is fúj a szél, egyenlően fogja segíteni és hátráltatni az aranyéremért harcba indulókat.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr433261916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása