MOL csapat Kenu Blog

Vajda Attila a Maty-éri pályát is Kolonicsról nevezné el

2013.02.08. 17:20 | MOL Csapat | Szólj hozzá!

DSC00646.JPGVajda Attila jelenleg Szegeden készül az idei szezonra, azon belül is elsősorban a duisburgi világbajnokságra, ahol szeretné bebizonyítani, hogy nem csak helye van a világ legjobb kenusai között, de vissza is szerezné a sportág trónját.

Márciusban kubai edzőtábor vár rá, majd újra a csongrádi megyeszékhely. A felkészülés alatt talán attól is jobb kedve lehet, hogy a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ) december végén egymilliárdos rendkívüli támogatást kapott, melynek hatvan százalékára a klubok – így többek között a Démász Szeged is pályázhatnak.

Peking olimpiai bajnoka a felkészülés mellett az elmúlt héten egy szomorú, ám felemelő rendezvényen is részt vett. Ott volt ugyanis azon az ünnepségen, melynek keretében a csepeli Gubacsi Szabadidős Vízi Turisztikai Központot a 2008-ban elhunyt kétszeres olimpiai bajnok Kolonics Györgyről nevezték el.

„Már több mint négy éve, hogy nincs köztünk, de én még mindig ugyanazokat az emlékeket őrzöm róla. Az emberek változhatnak, de Koló emléke örök marad számomra” – emlékezett példaképére Vajda.

Elmondta, Kolonics mindenki számára példakép lehetett, akár emberként akár sportolóként. Vajda szerint a 36 esztendősen elhunyt kétszeres olimpiai bajnok megmutatta, hogyan lehet naggyá válni a sportban.

„Én megpróbálom megőrizni azt, amit Kolótól tanultam, és igyekszem tovább is adni, hogy mindenki megértse és elfogadja. Mérhetetlenül szomorú vagyok, hogy már nincs velünk, annak azonban örültem, hogy olyan helyre került a neve, egy olyan intézményt neveztek el róla, amit ismerünk, és amit elsősorban sportolók használnak” – mondta a londoni olimpián, hatodik helyen végzett klasszis. 

Vajda örül, hogy egy sportban járatos épület őrzi Kolonics emlékét, de véleménye szerint akár a szegedi Maty ér – több, korábbi fantasztikus világ-, és Európa-bajnokság helyszíne – is méltó lenne rá, hogy a nagyszerű kenusról nevezzék el. 

Kolonics György 36 éves korában, 2008. július 15-én, a pekingi olimpiára való felkészülés közben hunyt el. Halála természetes módon, szívtágulattal járó szívizombetegség miatt következett be. A pekingi lett volna az ötödik ötkarikás fellépése. 

Kolonics emlékére Vajda is fekete karszalaggal versenyzett az olimpián, és amikor fantasztikus teljesítménnyel elsőként ért a célba, először az égre nézett majd egy keresztet vetett. Később úgy fogalmazott, elhunyt versenyzőtársa, tiszteletére ment, és úgy érezte 950 méterig vele volt, Kolonics fogta a kezét, egészen az utolsó ötven méterig, onnantól már nem, mert akkor már tudta, nem veszíthet.

A bejegyzés trackback címe:

https://molcsapat-kenu.blog.hu/api/trackback/id/tr805069724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása